بیرون زدگی دیسک کمر یکی از شایع ترین بیماری های ستون فقرات است که سبب بروز درد در کمر و انتشار آن به اندام های تحتانی و همچنین اختلال در عملکرد اندام ها می شود.
این عارضه در اغلب موارد با روش های غیرجراحی همچون فیزیوتراپی ، تمرینات ورزشی و درمان های دستی قابل درمان است و عمل جراحی تنها در موارد پیشرفته بیماری که مشکلات زیادی برای فرد ایجاد شده و با راهکارهای غیرجراحی قابل کنترل نیست انجام می گیرد.
دیسک ها در ستون فقرات ، بافت هایی با خاصیت ارتجاعی هستند که در بین مهره ها قرار گرفته اند و به تسهیل حرکات مهره ها بر روی هم و عملکرد صحصح ستون فقرات کمک می کنند.
با افزایش سن ریسک آسیب پذیری دیسک بین مهره های افزایش می یابد ، کاهش رطوبت دیسک ها در نتیجه افزایش سن یکی دیگر از عواملی است که در افزایش خطر بیرون زدگی دیسک کمر نقش دارد.
بیرون زدگی دیسک سبب می شود محتویات دیسک به خارج نفوذ پیدا کرده و ریشه های عصبی نخاعی را تحریک کند ، تحریک ریشه های عصبی در نخاع سبب بروز علائمی همچون درد ، گزگز کردن و ضعف اندام ها و اختلال در عملکرد آن ها می شود.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
- احساس درد در کمر و انتشار آن به پاها
- گزگز کردن و بی حسی پاها
- احساس درد سوزشی در اندام های تحتانی
- ناتوانی بیمار در حرکت دادن اندام های تحتانی بطور صحیح و بی اختیار ی ادرار و مدفوع از عوارض این بیماری در موارد حاد و پیشرفته هستند که برای جلوگیری از آن ها انجام اقدامات درمانی در مراحل اولیه بیماری توصیه می شود.
دلایل و عوامل افزایش دهنده خطر
- وارد شدن فشار بیش از حد به مهره ها در نتیجه فعالیت های سنگین ، بلند کردن اجسام سنگین ، قرار گیری ستون فقرات در وضعیت تحت فشار و …
- آسیب دیدگی مهره ها در اثر وارد شدن ضربه
- اضافه وزن بیش از حد
- افزایش سن
- سبک زندگی کم تحرک
درمان بیرون زدگی دیسک کمر
درمان انتخابی و اولیه این بیماری نیز مانند سایر اختلالات اسکلتی _ عضلانی روش های غیرجراحی است که فیزیوتراپی یکی از موثرترین راهکارهای درمان غیرجراحی دیسک کمر است که در بسیاری از مبتلایان می تواند به تخفیف علائم و عوارض ایجاد شده و همچنین جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند.
در صورتی که درمان های دارویی ، فیزیوتراپی ، تمرینات ورزشی و … نتوانند شرایط بیمار را بهبود بخشند عمل جراحی به عنوان آخرین راهکار درمانی انجام می گیرد.
فیزیوتراپی با استفاده از متدها و مدالیته های مختلف همچون تکنیک های منوال تراپی و کایروپراکتیک ستون فقرات ، کشش ستون فقرات ، لیزر پرتوان و تمرینات ورزشی به درمان این بیماری شایع ستون فقرات کمک می کند.
جراحی دیسک کمر اغلب با هدف تخلیه دیسک به روش میکروسکوپی انجام می گیرد که باید توسط جراح دیسک و ستون فقرات انجام بگیرد.
پس از جراحی بیمار باید توصیه های پزشک را رعایت کند تا احتمال بهبودی افزایش یابد ، انجام فیزیوتراپی یکی از فاکتورهای مهم در کمک به موفقیت در درمان دیسک کمر است که پس از جراحی و به مدت چند هفته باید پیگیری شود.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در شریعتی – فیزیوتراپی در ظفر – فیزیوتراپی در قلهک – درمان بدون جراحی دیسک کمر – بهترین درمان دیسک کمر – درمان دیسک کمر بدون جراحی