علل کمردرد
کمردرد یک بیماری شایع است و علائم آن بسته به علت ممکن است متفاوت باشد. درد ممکن است به صورت مبهم، تیز، ضربان دار، کوبنده، درد یا سوزش توصیف شود. ممکن است ثابت باشد یا ممکن است بیاید و برود یا با ورزش یا نشستن طولانی بدتر شود.
به همان اندازه که کمر درد می تواند خسته کننده باشد، معمولاً با استراحت در عرض چند هفته برطرف می شود یا بهبود می یابد. شرایط شدیدتر ممکن است به مراقبت و درمان مداوم از جمله جراحی نیاز داشته باشد.
دلایل احتمالی زیادی برای کمردرد وجود دارد. در اینجا برخی از رایجترین موارد ذکر شده است:
کشیدگی یا رگ به رگ شدن
کشیدگی و رگ به رگ شدن شایع ترین علت کمردرد به خصوص در ناحیه کمر است. کشیدگی به پارگی یک عضله یا تاندون (که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کند) اشاره دارد، در حالی که رگ به رگ شدن به پارگی یک رباط (که استخوان ها را در یک مفصل متصل می کند) اشاره دارد.
پارگی تاندون یا رباط ممکن است در اثر سقوط یا آسیب ورزشی، یا در اثر استفاده بیش از حد از مفصل، که به عنوان آسیب استرس مکرر شناخته می شود، ایجاد شود.
درد می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و اغلب به عنوان “دردی سراسری” توصیف می شود که به باسن منتقل می شود. درد با حرکت بدتر می شود و با استراحت بهبود می یابد. همراه با درد، سفتی عضلات، اسپاسم عضلانی و کاهش دامنه حرکتی شایع هستند.
برآمدگی یا پارگی دیسک
یکی از علل کمردرد آسیب دیسک بین مهره ای است. دیسک های بین مهره ای بین استخوان های ستون فقرات قرار دارند و به عنوان بالشتک های ضربه گیر عمل می کنند. دیسک ها می توانند به مرور زمان به دلیل افزایش سن، ضربه، چاقی، استرس های مکرر و سیگار شکسته شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، یک دیسک می تواند شروع به بیرون زدگی به سمت بیرون کند که به عنوان دیسک برآمده یا لغزنده شناخته می شود.
دیسک همچنین می تواند پاره شود و منجر به پارگی (فتق) دیسک شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، قسمت داخلی دیسک (که هسته پالپوس نامیده می شود) به بیرون رانده می شود و اعصاب مجاور را فشرده می کند و باعث درد عصبی می شود.
پارگی دیسک در ناحیه کمر می تواند باعث درد شدید شود که ممکن است به سمت باسن، کشاله ران و ساق پا حرکت کند. پارگی دیسک در گردن می تواند باعث دردی شود که به سمت پایین بازو حرکت می کند. همچنین ممکن است باعث ضعف عضلانی، بی حسی و گزگز شود
سایر علل کمردرد
آرتروز
آرتروز ستون فقرات نوعی آرتریت است که در اثر ساییدگی و پارگی غضروف بین استخوان های ستون فقرات ایجاد می شود. با از بین رفتن غضروف، می توانید درد مبهم، دردناک یا ضربانی را تجربه کنید که با حرکت بدتر می شود.
شما می توانید یک احساس ترکیدن به نام کرپیتوس، سفتی مفاصل و کاهش دامنه حرکتی را احساس کنید.
با پیشرفت بیماری، رشد استخوانی ممکن است ایجاد شود. این خارهای استخوانی می توانند ریشه های عصبی مجاور را تحت فشار قرار دهند و باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن شبیه به پارگی دیسک شوند.
سیاتیک
سیاتیک به احساس درد عصبی اشاره دارد که به سمت پایین پا می رود و یکی از علل کمردرد است. این اصطلاح یک نام اشتباه است زیرا عصب سیاتیک (عصب بزرگی در ساق پا که توسط ریشه های عصبی که از ستون فقرات کمری جدا می شوند تشکیل می شود) به طور خاص در این شرایط تحریک نمی شود. تحریک ریشه های عصبی کمر باعث سیاتیک می شود.
سیاتیک می تواند ناشی از پارگی دیسک، خار استخوان یا آسیب به لگن، باسن یا ران باشد. دیابت، بارداری و نشستن طولانی مدت نیز از عوامل خطر هستند
وضعیتی به نام سندرم پیریفورمیس نیز میتواند باعث سیاتیک شود زمانی که عضله پیریفورمیس مجاور دچار اسپاسم شود.
سیاتیک باعث درد انتشاری، سوزش یا گرفتگی درد می شود که از ناحیه کمر به باسن و گاهی به پایین ساق پا و به کف پا کشیده می شود. گزگز، بی حسی و ضعف عضلانی شایع است.
تنگی کانال نخاعی
با افزایش سن، کانال نخاعی که شامل نخاع است، می تواند شروع به باریک شدن کند. این به عنوان تنگی نخاعی شناخته می شود. آرتریت نخاعی همچنین می تواند باعث رشد بیش از حد استخوان در داخل کانال شود.
اگر کانال نخاعی شما بیش از حد سفت شود و اعصاب را تحت فشار قرار دهد، میتوانید دردهای تیراندازی در ناحیه کمر و باسن، ضعف عضلانی، بیحسی و گزگز احساس کنید.
Spondylolysis و Spondylolisthesis
اسپوندیلولیز یک شکستگی استرسی در یکی از استخوان های ستون فقرات است. در کودکانی که ورزش هایی را انجام می دهند که فشار مکرر به کمر وارد می کند (مانند ژیمناستیک یا فوتبال) شایع تر است. اسپوندیلولیز همچنین می تواند به دلیل آسیب ستون فقرات یا ضعف ستون فقرات ناشی از افزایش سن باشد.
اگر شکستگی ستون فقرات را بیش از حد ضعیف کند، مهره ممکن است شروع به “لغزش” کند که منجر به وضعیتی به نام اسپوندیلولیستزیس می شود. علائم اسپوندیلولیستزیس شامل درد و سفتی است. اگر استخوان لیز خورده عصب را فشار دهد، می تواند باعث درد تیراندازی، گزگز، بی حسی و ضعف شود.
اسکولیوز
اسکولیوز نیز از علل کمردرد است و وضعیتی است که در آن ستون فقرات مانند حرف “S” یا “C” منحنی یا پیچ خورده است. معمولا در دوران کودکی ایجاد می شود. در بیشتر موارد، علت ناشناخته است، اگرچه با شرایطی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی مرتبط است. همچنین میتواند ناشی از نقص مادرزادی یا ژنتیک خانوادگی باشد (چون گاهی اوقات چندین عضو خانواده تحت تأثیر قرار میگیرند).
اسکولیوز می تواند باعث درد مزمن کمر یا گردن و همچنین کاهش دامنه حرکتی شود. در موارد شدید، ممکن است فرد دچار مشکل تنفسی شود.
متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی سینوهه در شریعتی خدمات تخصصی فیزیوتراپی ستون فقرات را بر اساس متدهای روز دنیا ارائه می دهند.
کلمات مرتبط :
علل کمردرد – بهترین درمان کمردرد – فیزیوتراپی کمر – فیزیوتراپی ستون فقرات – بهترین درمان ستون فقرات