فتق دیسک چیست؟

  1. خانه
  2. مقالات
  3. بیماری ها
  4. فتق دیسک چیست؟
فتق دیسک چیست؟

فتق دیسک چیست؟

فتق دیسک زمانی اتفاق می‌افتد که مواد نرم و ژله‌مانندی که مرکز هر دیسک در ستون فقرات شما را تشکیل می‌دهند به بیرون نشت می‌کند و روی یک ریشه عصبی مجاور فشار می‌آورد. علائم فتق دیسک ممکن است شامل درد گردن یا کمر و همچنین گزگز، بی حسی و یا ضعف یک یا هر دو بازو یا پا باشد، بسته به اینکه دیسک درگیر در کجای ستون فقرات قرار دارد. در حالی که می تواند در هر جایی باشد، رایج ترین مکان ناحیه پایینی (کمر) است.

علائم فتق دیسک چیست؟

اولین علامت فتق دیسک معمولاً کمردرد و به دنبال آن علائم مربوط به نیشگون گرفتن و تحریک ریشه عصب نخاعی نزدیک است – چیزی که به عنوان رادیکولوپاتی شناخته می شود.

علائم رادیکولوپاتی عبارتند از:

  • مور مور شدن و گزگز کردن اندام ها
  • بی حسی
  • ضعف
  • احساسات الکتریکی (به عنوان مثال، احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن)

ناحیه ای از بدن که ممکن است علائم رادیکول در آن احساس شود به محل فتق دیسک در ستون فقرات بستگی دارد. عنوان مثال، اگر ریشه عصبی نخاعی L5 (واقع در ستون فقرات کمری) تحت تأثیر قرار گرفته باشد، ممکن است فرد از گزگز/درد/بی حسی در قسمت پایین کمر یا باسن شکایت کند که از طرف جانبی ساق پا به داخل پا پخش می‌شود. به عنوان سیاتیک

اگر ریشه عصب نخاعی در ستون فقرات گردنی (بالایی) تحریک یا گیر کرده باشد، علائم ممکن است شامل درد در گردن یا بین تیغه‌های شانه باشد که از بازو به سمت دست یا انگشتان پخش می‌شود. بی حسی یا گزگز در شانه یا بازو نیز ممکن است رخ دهد.

فتق دیسک در ناحیه کمر ممکن است منجر به بی حسی در ناحیه کشاله ران یا اطراف مقعد شما شود (که به آن بی حسی زینی گفته می شود)، از دست دادن کنترل روده یا مثانه، و درد و ضعف پشت و پا. اینها علائم یک بیماری بسیار جدی به نام سندرم اسب اسب دمی هستند و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.

دلایل فتق دیسک چیست؟

فتق دیسک زمانی اتفاق می افتد که ماده ژله مانند داخلی به لایه بیرونی دیسک فشار می آورد. اگر لایه داخلی به فشار بر روی لایه بیرونی دیسک ادامه دهد، ماده ژله مانند در نهایت می تواند بیرون بیاید و ریشه های عصبی مجاور را تحریک کند و/یا فشار دهد – به این حالت فتق دیسک می گویند. چند دلیل مختلف وجود دارد که چرا دیسک ممکن است فتق کند.

افزایش سن: شایع ترین دلیل “ساییدگی و پارگی” طبیعی بدن است. با بالا رفتن سن افراد، دیسک‌های آن‌ها شروع به کوچک شدن و تحلیل رفتن می‌کند و آنها را مستعد فتق با یک فشار جزئی یا حرکت پیچشی می‌کند.
تروما، که می تواند شامل چیزی مانند تصادف رانندگی یا به سادگی بلند کردن چیزی که خیلی سنگین است باشد
ژنتیک: تحقیقات نشان می دهد که برخی افراد از نظر ژنتیکی بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به مشکلات دیسک هستند. 

عوامل خطر فتق دیسک چیست؟

عوامل متعددی وجود دارد که شانس ابتلای فرد به فتق دیسک را افزایش می دهد. برخی از این عوامل عبارتند از: 

  • بلند کردن اجسام سنگین با عضلات پشت به جای عضلات پا
  • اضافه وزن یا چاق بودن
  • درگیر شدن در فعالیت های مکرر کمردرد
  • نشستن برای مدت طولانی، به خصوص هنگام رانندگی، زیرا لرزش موتور خودرو می تواند فشار بیشتری بر دیسک های شما وارد کند
  • داشتن سبک زندگی کم تحرک
  • سیگار کشیدن

روشهای درمان فتق دیسک چیست؟

مطالعات نشان می دهد که تا ۹۰ درصد از افراد مبتلا به فتق دیسک را می توان با اقدامات غیرجراحی و محافظه کارانه که بر کاهش درد و توانبخشی متمرکز است، درمان کرد. برای علائم مداوم و یا شدید، ممکن است عمل جراحی ضروری باشد.

درمان های غیر جراحی
برای فتق دیسک، درمان های غیر جراحی اغلب شامل موارد زیر است:

  • اصلاح فعالیت ها: استراحت در رختخواب به طور کلی توصیه نمی شود. درعوض، معمولاً به فرد توصیه می‌شود که در سطح پایینی از فعالیت بدنی برای چند روز تا چند هفته شرکت کند.
  • قرار دادن یخ روی ناحیه آسیب دیده چند بار در روز و هر بار به مدت حداکثر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه
  • دارو برای کاهش درد و التهاب: معمولاً یک ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) توصیه می شود.
  • درمان هایی برای شل کردن عضلات پشت: شل کننده های عضلانی و استفاده از گرما ممکن است مفید باشد.
  • تزریق اپیدورال: یک داروی استروئیدی ممکن است به پشت در فضای اطراف عصب آسیب دیده برای کاهش درد و التهاب تزریق شود.
  • فیزیوتراپی: حرکات کششی و تمرینات مختلف پشت می تواند به تسکین درد و تثبیت عضلات پشت کمک کند.
  • درمان‌های مکمل: درمان‌هایی که برخی افراد به عنوان مکمل مراقبت از خود استفاده می‌کنند شامل طب سوزنی، فارماکوپنچر با زهر زنبور عسل و دستکاری ستون فقرات است.

درمان های جراحی فتق دیسک چیست؟
برای افرادی که علیرغم تلاش برای درمان های غیرجراحی همچنان علائم را تجربه می کنند، جراحی ستون فقرات ممکن است یک گزینه باشد. اگر علائم پس از شش هفته درمان غیرجراحی بهبود نیافتند، مطالعات نشان می‌دهد که بیمارانی که برای فتق دیسک جراحی می‌کنند نسبت به کسانی که این کار را انجام نمی‌دهند بهتر عمل می‌کنند. در صورتی که فرد بدتر شدن علائم عصبی و یا مشکلات روده و مثانه را تجربه کند، ارجاع فوری جراحی ضروری است.

رایج ترین روش جراحی که برای درمان فتق دیسک استفاده می شود، میکرودیسککتومی است که مستلزم برداشتن فتق دیسک و هر قطعه مرتبط با آن است که ممکن است عصب مجاور را فشار دهد.

 

 

کلمات مرتبط :

فتق دیسک چیست؟ – درمان فتق دیسک کمر – فیزیوتراپی دیسک کمر – درمان دیسک کمر بدون جراحی – درمان غیرجراحی دیسک کمر