بیرون زدگی دیسک گردن یکی از بیماری های جدی و شایع ستون مهره ها در ناحیه گردن است که به دلیل خروج ماده میانی درون دیسک رخ می دهد.
درد ناشی از این بیماری می تواند بسیار شدید و ناتوان کننده باشد.
خروج ماده ژلاتینی مانند درون دیسک گردن سبب وارد شدن فشار بر ریشه های عصبی در گردن و بروز درد و واکنش های التهابی در این منطقه می شود.
وارد شدن فشار بر ریشه های نخاعی سبب بروز علائم حسی و حرکتی برای فرد و اختلال در عملکرد اندام ها می شود.
شایع برای بیرون زدگی دیسک گردن بین مهره ها ۵ و ۶ و ۶ و ۷ است.
پزشک برای تشخیص دقیق این عارضه و محل دیسک های بیرون زده علاوه بر معاینه فیزیکی کامل گردن، دست ها و سایر اندام ها از روش های تصویربرداری همچون اسکن ام آر آی یا سی تی اسکن بهره می برد.
علائم بیرون زدگی دیسک گردن
- احساس درد در گردن ( درد می تواند بسیار خفیف باشد و یا بحدی شدید باشد که سبب بروز اختلال در کار و فعالیت فرد و حتی بی خوابی شبانه برای فرد شود. )
- بی حسی و ضعف دست ها
- بی حسی و ضعف عضلات گردن
- سوزن سوزن شدن دست ها
- محدود شدن دامنه حرکات گردن بدلیل وجود درد
- کاهش قدرت اندام های فوقانی
- انتشار درد به شانه ها و دست ها
- كاهش قدرت دستها در گرفتن اجسام و حتی مشت کردن
- ناتوانی در انجام حرکات ظریف با دست ها
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
دلایل و عوامل خطر
- افزایش سن یکی از مهم ترین عواملی است که ریسک بیرون زدی دیسک گردن را افزایش می دهد ، با افزایش سن میزان رطوبت دیسک ها کاهش یافته و مهره ها به هم نزدیکتر می شوند ، افزایش سن و روند پیری همچنین احتمال آسیب پذیری و پارگی دیسک ها را افزایش می دهد.
- موقعیتهای بدنی نامناسب هنگام بلند شدن یا انجام فعالیت ها
- بلند کردن و حمل اجسام سنگین بر روی شانه ها که سبب وارد شدن فشار زیادی به گردن می شود.
- وارد شدن فشار شدید و ناگهانی بر مهره ها به دلایلی همچون وارد شدن ضربه یا چرخش شدید گردن
درمان بیرون زدگی دیسک گردن
درمان این بیماری بسته به محل بروز آسیب ، شدت آن و شرایط فرد با روش های مختلف غیرجراحی و جراحی انجام می گیرد.
استراحت و کاهش سطح فعالیت فشاری را که به دلیل دیسک بیرون زده بر اعصاب نخاعی وارد می شود را کاهش داده و به تخفیف علائم بیماری کمک زیادی می کند.
استفاده از آتل و یا گردن بند طبی برای جلوگیری از حرکات شدید و ناگهانی گردن که فشار زیادی به مهره ها وارد می کنند بسیار مناسب است.
قرار دادن کمپرس سرد التهاب ایجاد شده را تخفیف می دهد و کمپرس گرم نیز با افزایش جریان خون به تسکین احساس درد کمک زیادی می کند.
برای تسکین درد و التهاب ناشی از این بیماری استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند آسپرین و ایبوپروفن کمک کننده است و در صورتی که درد بیمار با مسکن های رایج کاهش نیابد جراح داروهای کورتونی را به فضای اپیدورال تزریق خواهد کرد.
فیزیوتراپی بهترین روش درمان دیسک گردن بدون جراحی است که در کلینیک فیزیوتراپی سینوهه ( فیزیوتراپی در شمال تهران ) با استفاده از بروزترین متدها و پیشرفته ترین تجهیزات به مراجعه کنندگان عزیز ارائه می شود.
فیزیوتراپی با استفاده از تکنیک های درمان دستی و جااندازی بافت نرم ، کایروپراکتیک ، لیزر پرتوان و تراکشن مهره ها نقش موثری در درمان این عارضه و تخفیف عوارض ناشی از آن دارد.
درمان دیسک گردن با تزریق اوزون نیز یکی از روش های نوین درمانی است که در بسیاری از مبتلایان به تخفیف علائم بیماری و روند بهبودی کمک می کند.
در صورتی که روش های غیرجراحی نتوانند به درمان بیرون زدگی دیسک گردن کمک کنند جراحی به عنوان آخرین گزینه انجام می گیرد.
کلمات مرتبط :